Home > Leerlingen > Humanistisch Vormingsonderwijs

mei 2017

We beginnen alweer aan het laatste deel van het schooljaar. De afgelopen maanden zijn we in de klassen met verschillende onderwerpen aan het werk geweest.

In groep 3/4, 5 en 6 hebben we het thema Eerlijk behandeld. Wat IS eigenlijk eerlijk? Kun je altijd eerlijk zijn? Wanneer wel en wanneer soms even niet? Wat zijn eerlijke straffen en wat is NIET eerlijk? Zoveel vragen en soms ook veel verschillende meningen.

Daarna hebben we over Vrijheid gewerkt. Wanneer voel jij je vrij? Kun je altijd vrij zijn? Is er een verschil in vrijheid van Denken, Zeggen en Doen? De verbinding werd gelegd met de oorlog en met vluchtelingen. Maar ook de verantwoordelijkheid die bij vrijheid hoort kwam aan bod.

In groep 7/8 onderzochten we het thema Geluk. Hoe gelukkig ben jij eigenlijk? En hoe komt dat? Kun je zelf iets doen aan je geluk of overkomt het je. Wat is het verschil tussen geluk hebben en gelukkig zijn? Kun je gelukkig zijn ook al heb je ongeluk? Wellicht is er ook thuis over gesproken want de kinderen hadden ook opdrachten mee om vragen te stellen aan tafel. Leuk om aan te werken!

Hierna is ook in groep 7/8 het thema Vrijheid aan de orde geweest. De kinderen tekenden ook het land Vrijheid waarin een Anti-peststad en een JeMagZijnWieJeWilt woonwijk een plaats kregen. Nog één les hierover te gaan: Wat zou jij doen als al je vrijheden werden afgepakt. Via rollenspel gaan we ons inleven. Kijken of het lukt.

Voor de komende weken staat het thema Democratie van binnenuit op het programma. In ieder geval voor de klassen 3 t/m 5. Hierin beginnen we met te onderzoeken waar je bij hoort. En op welke manier je fijn met elkaar kunt samenleven zodat iedereen tevreden is.

Met de groepen 6 t/m 8 ga ik nog overleggen of zij zelf ideeën of wensen hebben, dan maak ik daar een programma voor.

Ik heb weer zin om de komende weken met de groepen aan de slag te gaan!

En even een herinnering: Heeft iedereen die dat wil zich al opgegeven voor volgend jaar voor HVO of GVO? Het is fijn als we weten met hoeveel kinderen we de lessen voor volgend jaar weer gaan organiseren. Dus als het briefje nog niet is ingevuld….graag snel doen!

Dank!

Monique Schreuder

 

19 september 2016

Vanaf 30 augustus zijn de HVO lessen weer gestart. Het was nog een klus om een geschikte ruimte te vinden, maar dat is gelukkig gelukt. We zijn in ieder geval tot eind september te gast in het BSO lokaal van de Grobbekuikens. Ook de groepsgrootte bleef nog een tijdje onduidelijk omdat kinderen zich nog niet hadden opgegeven of dit juist wel hadden gedaan maar toch niet meer wilden. Nu zijn de groepen definitief. Als je je opgeeft voor HVO is dat voor één schooljaar. Volgend jaar beslis je opnieuw, in samenspraak met je ouders, of je de lessen gaat volgen.

Wat is HVO?
De letters betekenen Humanistisch Vormings Onderwijs. En Humanisme is het woord voor een grote groep mensen op de wereld die vinden dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor hun leven en voor de mensen en de wereld om hen heen. Ze hebben geen boek waarin precies staat hoe je moet leven en wat nu wel en niet mag. Ze denken zelf na over wat ze belangrijk vinden en op welke manier ze dus voor zichzelf en voor anderen willen zorgen. Een boek is er niet, belangrijke woorden wel. Zo is Vrijheid een belangrijk woord, en Gelijkheid. Maar ook Verbondenheid en Redelijkheid. Tot slot Natuurlijkheid, een woord dat aangeeft dat we als mens mogen leven naar onze natuur, maar ook dat de natuur om ons heen belangrijk is. De aarde, daar willen Humanisten goed voor zorgen.

Hoe krijgt dat nou vorm in de HVO lessen?
Elk jaar begin ik met het Thema Kennismaken. De invulling daarvan is elk jaar anders. Maar het gaat erom dat je gaan nadenken over jezelf. Wat is voor jou belangrijk, waardevol. Wat zou jij nooit willen missen? Naar aanleiding van die keuzes kun je ook bedenken hoe je je dan wilt gedragen. Elkaar nog iets beter leren kennen kan ook een onderdeel zijn. De afgelopen week hadden we het in een paar groepen over Eigenschappen . Wat zijn dat en welke heb jij? Kun je eigenschappen ook aanleren of afleren? En welke eigenschappen heeft jouw vriend of vriendin denk jij? En klopt dat eigenlijk wel?  
Komende tijd komt het thema Dieren ook aan bod. Dit wordt in de groepen 3/4  op een andere manier behandeld dan in groep 7/8. Knuffeldieren, het eten of gebruiken van dieren. Het komt vast allemaal voorbij.

Dit jaar zal ik regelmatig op de website schrijven over de HVO lessen zodat ouders ook kunnen lezen waar we mee aan de slag gaan.
O ja, we praten veel bij HVO, maar ook schrijven, tekenen, rollenspel en spelletjes maken deel uit van het programma. En heel belangrijk: bij HVO MAG je vertellen wat je van iets vindt, maar het MOET niet. Met respect luisteren naar elkaar is ook goed. En willen nadenken over dingen…..dat is  heel belangrijk. Ieders mening telt. Door naar elkaar te luisteren hoor je nieuwe dingen en kun je kiezen wat jij vindt dat bij jou past.


(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-51214613-1', 'auto'); ga('send', 'pageview');